De drukte in de fitness beu? Wil je liever thuis een ruimte inrichten om in je eigen tempo en in alle privacy aan je gezondheid te werken? “Kijk eerst wat je doelstellingen zijn”, raadt personal coach Bjorn Thijs aan. “Deze vijf basiselementen zijn vaak al voldoende.”

Kies de juiste plek

“Kijk vooral naar wat je doelstellingen zijn en pas daar je thuisfitness op aan. Met een aantal basiselementen kom je al een heel eind”, zegt personal coach Bjorn Thijs van Building Perfection die regelmatig de vraag krijgt hoe de perfecte thuisfitness eruit moet zien. En dat begint met de juiste ruimte te kiezen.
“Zorg dat je voldoende ruimte hebt om vrij te bewegen en je oefeningen goed uit te voeren. Een poolhouse met zicht op de groene tuin is een mooie, motiverende plaats, maar je kan net zo goed in een aparte kamer in huis of in de kelder een homegym inrichten. Goede ventilatie en verlichting zijn essentieel om het energiepeil hoog te houden. Denk je aan zwaardere gewichten of grotere apparaten? Dan is een stevige ondergrond een must en kies je beter niet voor het zolderkamertje met een houten vloer met weinig draagkracht.”

Deze vijf heb je zéker nodig

“Je hoeft echt geen dure apparaten aan te schaffen”, stelt Bjorn gerust. Met die ingewikkelde apparaten wordt je lichaam in een bepaalde houding gedwongen en eigenlijk is dat niet ideaal. Je bent veel beter af met een aantal losse gewichten waarmee je je hele lichaam kan trainen”

1. Met losse gewichten of dumbbells van 3 tot 8 kg geraak je al ver: gebruik ze bij je verschillende oefeningen en train zo ook de omliggende spieren mee. Ze zijn bovendien perfect voor het verbeteren van je stabiliteit en balans en het versterken van je core.

Losse gewichten.
2. Als je traint met kettlebells krijg je meer explosiviteit en kracht.

Kettlebells.
3. Oefeningen met eigen lichaamsgewicht krijgen door het gebruik van weerstandsbanden een extra dimensie. Je hebt ze in verschillende weerstandssterktes, om je spieren progressief uit te dagen.

Weerstandsbanden. —
4. Een verstelbare bank is handig om zittende, liggende en allerhande oefeningen voor rug, borst en armen te doen.

Fitnessbank. —
5. En een dikkefitnessmat is comfortabeler bij de grondoefeningen.

Fitnessmat.
“Nog enkele interessante toevoegingen zijn de fitnessball voor core-oefeningen en een foamroller om op voorhand de spierknopen aan te pakken.”

Fitnessbal en foamroller.

Extra uitdaging nodig?

Bjorn adviseert een powerrack met weerstands- en TRX kabels en eenbarbell of halterstang voor wie nog een stapje verder wil gaan. TRX staat voor Total Resistance eXercises en is een trainingsmethode waarbij je een systeem van banden met handvatten aan een stang bevestigt. Hiermee kun je tal van oefeningen uitvoeren. “Met de powerrack kan je zwaardere oefeningen doen, zoals barbellsquats, of jezelf optrekken aan de stang. Dit maakt het rack een veelzijdige toevoeging voor krachtsporters.

Voor cardio is een crosstrainer een goede optie: “Een loopband raad ik af. Buiten hardlopen is net zo goed én bespaart je ruimte en geld. Bovendien is een crosstrainer minder belastend voor de knieën en efficiënter om thuis te doen.”

Een gouden tip: “Richt je thuisfitness stap voor stap in naar gelang je behoeften in plaats van een resem toestellen te kopen die je misschien toch te weinig gebruikt.”
Schep orde
Een goed georganiseerde, uitnodigende ruimte kan je motivatie sterk verhogen. “Een rustige, opgeruimde omgeving helpt enorm”, legt de personal coach uit. “Zorg voor een rek of kast waar je gewichten en accessoires netjes in kunt opbergen. Niets werkt meer demotiverend dan eerst moeten opruimen voordat je kan beginnen. Kies een kleur op de muur die je energie geeft, en plaats een spiegel. Dit helpt om je houding te controleren, wat essentieel is voor een veilige uitvoering van de oefeningen.”

Vergeet de sfeer niet: zet een playlist klaar, installeer een fitness-app op je smartphone of zet de tv op voor work-out video’s.
Natuurlijk moet je nog steeds zelf starten met sporten, anders heb je niks aan een homegym. “Plan vaste sportmomenten in je agenda en zie ze als een afspraak met jezelf. Houd je ook echt aan die afspraak. Bellen je vrienden om die avond iets te gaan drinken, dan kun je niet want je hebt een afspraak om te sporten. De eerste weken zijn het moeilijkst, maar eens je routine opbouwt, wordt het vanzelf leuker en makkelijker.”